f.logarytmiczna
Lola: log8 (x+2)/(1−x) ≥ 1 proszę o pomoc...
18 lis 19:50
Piotr:
wyznacz dziedzine. wiesz jak ?
| | x+2 | |
czy to jest log8 |
| ≥ 1 ? |
| | 1−x | |
18 lis 19:53
Lola: (x+2)/(1−x) >0 ? => x<1 ?
18 lis 19:57
Piotr:
nie
18 lis 20:05
Lola: więc, jak mogę to rozwiązać?
18 lis 20:14
Jolanta: 1= log88
18 lis 20:17
Piotr:
(1−x)(x+2) > 0
x= 1 x = −2
parabola. ramiona w dół.
x ∊ (−2 ; 1) to jest dziedzina
log
88 = 1
18 lis 20:19
Jolanta: (9x−6)(1−x)≥0 (9x−6)(1−x)=0
parabola ramiona w dół
| | 2 | |
x∊< |
| ,1) 1 nie bo nie nalezy do dziedziny |
| | 3 | |
18 lis 21:29
Lola: Bardzo Dziękuję!
18 lis 22:07