sześcian w stożku
Lui: Promień podstawy stożka jest równy 3 a cosinus kąta nachylenia jego tworzącej do podstawy
wynosi 1/3 . Oblicz długość krawędzi sześcianu wpisanego w ten stożek. (cztery wierzchołki
sześcianu zawarte są w podstawie a kolejne w jego ścianie bocznej).
Już obliczyłam że l=9 i h =√72= 6√2
18 lis 19:50
irena_1: Narysuj przekrój osiowy stożka (trójkąt równoramienny ABC o podstawie |AB|=6 i wysokości
|CD|=6
√2)
Narysuj prostokąt KLMN wpisany w ten trójkąt tak, że bok KL o długości a
√2 leży na podstawie,
a dwa pozostałe wierzchołki M i N leżą na ramionach na wysokości a od podstawy.
Czworokąt KLMN to przekrój sześcianu zawierający przekątne podstaw.
P to punkt wspólny odcinków MN i CD.
Trójkąty TMC i DBC są podobne.
|CT|=6
√2−a
Z podobieństwa:
18
√2−3a=6a
9a=18
√2
a=2
√2
18 lis 20:03
Lui: Dziękuję bardzo za rozwiązanie

p.s. wkradł Ci się mały błąd w oznaczeniach bo P i T to to samo
18 lis 20:12