Dalsza część
Wiariatek: .W urnie jest 5 kul białych i 6 zielonych.Losujemy bez zwracania 2kule Oblicz
prawdopodobieństwo tego że a)wylosujemy 2 kule zielone b)wylosujemy kule róznych kolorów.
18 lis 19:48
18 lis 19:50
Wiariatek: a co jest ta liczba w nawiasie? (nie podawała nam babka tego...)
18 lis 19:50
Wiariatek: możesz to jakoś bardziej rozpisać?
18 lis 19:51
Wiariatek: 
jeśli oczywiscie możesz
18 lis 19:55
18 lis 20:06
Wiariatek: Dzieki
18 lis 20:53
Wiariatek: a jak by zamiast 5 białych było ich np. 8 a zielonych 9? zrobisz?

wyjdzie ten sam wynik w obu
przypadkach?
18 lis 21:15
Wiariatek: ?
18 lis 22:52
aniabb: znów ten sam wynik
18 lis 22:55
Wiariatek: dziękować ania, wiesz co? nie wiem kim jesteś ale wiem jedno

jesteś Wielka
18 lis 23:07
irena_1: Wynik nie jest taki sam.
| | 3 | |
W przypadku losowania dwóch zielonych prawdopodobieństwo jest równe |
| , ale w przypadku |
| | 11 | |
losowania kul różnych kolorów jest większe:
Sprawdź prawdopodobieństwo wylosowania dwóch białych.
| | 3 | | 2 | | 5 | | 6 | |
P(B)=1−( |
| + |
| )=1− |
| = |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | | 11 | |
19 lis 08:21
irena_1:
Podobnie w losowaniu spośród8 białych i 9 zielonych:
19 lis 08:24
aniabb: no tak.. w pierwszym poście napisałam dobrze, a w drugim z rozpędu po skopiowaniu nie
poprawiłam

i potem juz powieliłam
19 lis 08:28