fizyka
ania: czy moglby ktos pomoc w zadaniu z fizyki?
Z motorówki płynacej w góre˛ rzeki z predkoscia˛ v = 20 km/h (wzgledem brzegów) w chwila
przepływania pod mostem wypadło koło ratunkowe. Zgub˛e zauwa˙zono po przepłyni˛eciu odległosci
l1 = 10 km od mostu (w góre rzeki). Wtym momencie motorówka zawróciła i płyna˛c w dół rzeki
spotkała koło w odległosci l2 = 5 km od mostu
(w dół rzeki). Jaka jest predkosc pradu rzeki? Zakładamy, ze silnik motorówki pracował cały
czas z jednakowa moca
18 lis 19:16