Podstawy
Lulacz: Zbiory liczbowe proste...
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8} losujemy kolejno bez zwracania cztery cyfry i zapisujemy je
obok siebie w kolejności losowania tworząc liczbę czterocyfrową. Oblicza prawdopodobieństwo
zdarzenia że otrzymana liczba a) jest podzielną przez 5, b) zdarzenie B że otrzymana liczba
jest parzysta .
Mi coś takiego w a wychodzi ale nie wydaję mi się aby to dobrze było a , b nie mam

zrobicie?
8*7*6*5=1680 a więc Ω=1680
a) A−liczba ta jest podzielna przez 5
8*7*6*1 A=336
P(A)=
3361680=
21105
Czy to jest dobrze? bo na 7 cyfr co piata jest podzielna przez 5? cos mi tu nie pasuje
18 lis 19:13
Lulacz:
18 lis 19:19
Eta:
Liczba z tego zbioru podzielna przez 5 kończy się piątką
|A|= 7*6*5*1 =... ( na ostatnim miejscu piątka
18 lis 19:23
Eta:
b) liczba parzysta kończy się 2 lub 4 lub 6 lub 8 ( cztery możliwości)
|B|= 7*6*5*4 =....
18 lis 19:25
Wiariatek: a więc dobrze mi wyszło w a

dzieki ci
18 lis 19:27
Tadeusz:
... nie wyszło ci dobrze −:(
podzielna przez 5 nie co piąta a co ósma
18 lis 19:29
Wiariatek: to jak to ma wyjść aby co ósma była? wiem że 1/8 pasuje ale dlaczego wychodzi wynik dobry?
18 lis 19:32
Wiariatek: wytłumaczysz?
18 lis 19:36
Tadeusz:
... a podziel lAI wyliczone przez Etę przez swoją IΩI ...
18 lis 19:41
Wiariatek: a no tak... jaki banalny błąd, dzięki wam
18 lis 19:42
aniabb: żeby ostatnia była piątka to zaczynasz od 7 dowolnych
18 lis 19:43