Wielomiany zespolone cd.
aa: Witam!
Mam problem z rozłożeniem dwóch wielomianów zespolonych na czynniki.
Próbowałem już hornerem nawet ale nic mi nie idzie.
a)
w (z) = z3 + 2iz + 4z + 8i,
b)
z4 + 4z3 + 8z2 + 12z + 15
18 lis 19:10
ICSP: a)
w(z) = z3 + 2iz + 4z + 8i = z2(z + 2i) + 4(z + 2i) = (z2+ 2)(z+2i)
dokończ
18 lis 19:12
ICSP: b) masz wskazówkę:
8z2 = 3z2 + 5z2
18 lis 19:13
aa: nie no z a to mnie załamałeś. Przecież to zwykłe wyciągnięcie przed nawias. Jak ja mogłem tego
nie zauważyć?!
Ok, walcze z b.
18 lis 19:18
aa: dobra z b )
wyszło mi, że z2(4z+5)3(4z+5)+z4+3z2 i co z tym dalej?
18 lis 19:24
ICSP: 8z2 = 5z2 + 3z2
i mam :
z4 + 3z2 + 4z3 + 12z + 5z2 + 15 = ...
dokończ.
18 lis 19:28
aa: (z
2 +4z + 5)(z
2 + 3) no i teraz pójdzie z góki, bo f. kwadratową to liczyć umiem.

Ja tylko nigdy niewiem jak wy dopasowywujecie to

Ja mogę godzinę siedzieć i nie widzę a Wy
to widzicie
18 lis 19:30
aa: Witam!
Chcę odświeżyć ten temat, gdyż wczoraj ICSP rozłożył mi przykład a, natomiast dopiero dzisiaj
zorientowałem się, że on jest rozłożony źle. Bo on potraktował jakby tam było 2iz2 a jest
samo 2iz.
Czy ktoś jest w stanie rozłożyć mi to tak, żeby było ok?
pozdrawiam!
19 lis 21:22
aa: hmmm?
19 lis 21:33
aa: pomozecie mi ?
19 lis 21:41