styczne okregu
januszek: siema
mam klopot ze stycznymi do okregu
sa to dwa zadania bardzo blisko kolo siebie "lezace". potrzebuje tylko aby ktos pomogl mi
zaczac, musze to zrozumiec a nie tylko bezmyslnie spisac

Napisz równanie prostej stycznej do okręgu ( x + 3 )
2 + ( y − 1 )
2 = 5
równoległej do prostej x + 2*y = 0 .
odp: (1) x + 2*y + 6 = 0, (2) x + 2*y − 4 = 0
Napisz równanie prostej stycznej do okręgu ( x − 2 )
2 + ( y + 3 )
2 = 10
prostopadłej do prostej x + 3*y = 0 .
odp: (1) 3*x − y + 1 = 0, (2) 3*x − y − 19 = 0