logarytm
CP: Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie
log2+log2(x−m)=log2(3x−4)
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste.
18 lis 18:54
pigor: coś mi nie gra w twoim równaniem , nie zapomniałeś x jeśli 2 to podstawa logarytmu
18 lis 18:59
CP: a tak, sory,
log2x + log2(x−m) = log2(3x−4)
18 lis 19:05
pigor: ... no to teraz :
Dr={x∊R : x>m>43 lub x>43>m} , wtedy
log2x+log2(x−m)= log2(3x−4) ⇔ log
2x(x−m)= log
2(3x−4) ⇔ x(x−m)= 3x−4 ⇔
⇔ x
2−mx−3x+4=0 ⇔
x2−(m+3)x+4=0 i ma 2 różne rozwiązania ⇔ Δ >0 ⇔
⇔ (m+3)
2−16 >0 ⇔ (m+3−4)(m+3+4) >0 ⇔ (m−1)(m+7) >0 ⇔
m<−7 lub
m>1 ,
no ale na tym nie koniec , bo z D
r mamy jeszcze warunki i x>m>
43 lub x>
43>m} ,
na które
dzisiaj już nie mam ...

siły ,mocy
18 lis 19:24
CP: no wlasnie bo tylko z nimi tak naprawde chwilowo nie mam pomyslu...
18 lis 19:26
Pyjter9: suma logarytmów = logarytmowi iloczynu (lewa strona)
przenieś prawą na lewą otrzymasz różnicę, a różnica logarytmó jest równa logarytmowi ilorazu.
po prawej zoastane ci 0. możesz opuścić logarytmowanie po warunkiem skorzystania z definicji
logarytmu ( ten iloraz przyrównaj nie do zera tylko do jedności) aby równanie miało itd delta
musi być >0
wynik: m>4/3
18 lis 19:31
CP: chyba zeby oprocz tego ze Δ>0 to jeszcze (x1−43)(x2−43)>0 i
(x1−43)+(x2−43)>0 ?
18 lis 19:35
pigor: ... a masz do niego odpowiedź

, bo ... no wiesz

,
18 lis 19:35
CP: (1,43)
18 lis 19:43
CP: o nawet mi wyszlo, tylko nie wiem czy to wystarczajace warunki....
18 lis 19:48
pigor: ... no to widzę to tak : nie trzeba nic więcej robić tylko,
stąd do czego doszedłem , czyli
m<−7 lub
m>1 i z dziedziny
D
r wynika, alternatywa koniunkcji taka
(m<−7 i x>m>43) lub
(m>1 i x>43>m) ⇔
⇔ (m<−7 i m>
43) lub (m<
43 i m>1) ⇔ m∊∅ lub 1<m<
43 ⇔
⇔
1<m<43 ⇔
m∊(1; 43) . ...
19 lis 12:35