Ciągi liczbowe
Nana: Niech (c1, c2, c3, c4, c5) będzie ciągiem geometrycznym o wyrazach różnych od 0,
a (c5, 6 c3, 27 c1) ciągiem arytmetycznym. Wyznacz wszystkie możliwe wartości ilorazu ciągu
(c
n)
rozpisałam drugi ten ciąg i użyłam wzoru z c.arytmetycznym ale nie wiem co tam dalej moge
robic.
12aq
2=ag
4+27a
(o ile to jest dobrze

)
18 lis 18:47
Jolanta: a1=c5
a2=6
a3=c3
a4=27
a5=c1
a4=a2+2r
27=6+2r
2r=21
r=10,5
a1=a2−r a3=a4−r a5=a4+r
c5=6−10,5= c3=27−10,5= c1=27+10,5=
18 lis 19:47
Nana: tylko tam bylo ze
(c5, 6*c3, 27*c1)
18 lis 20:27