Naszkicuj wykres funkcji
Tadzik: | | x4−16 | |
Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem f(x)= |
| i podaj rozwiązanie |
| | x2−4 | |
nierówności f(x)=<8.
Zadanie niby wygląda łatwo po rozpisaniu licznika, ale właśnie nie mogę tam ruszyć, wydaje mi
się że to byłoby zbyt proste...
18 lis 18:42
Tadeusz:
... to może zacznij od dziedziny ... a potem smiało −
18 lis 18:44
Tadzik: Więc dziedzina to będzie R\{−2,2}, no nie wiem co dalej. Prosiłbym o rozpisanie tego, bo z tymi
równaniami też mam mały kłopot
18 lis 18:48
Tadeusz:
f(x)=x
2+4 ... naszkicowanie tego problemem chyba nie jest −

a potem:
x
2+4<8
x
2−4<0 ... i przedzialik
18 lis 18:57
Tadzik: No właśnie nie wiedziałem czy mogę sobie skrócić ze sobą x2−4..
Teraz już wszystko jasne, wielkie dzięki
18 lis 18:59
Tadeusz:
... więcej wiary w to co umiesz−

Wyznaczając dziedzinę "zerowanie" mianownika wykluczyłeś ... więc śmiało możesz dzielić
licznik
i mianownik −
18 lis 19:10