Jolanta: wyznaczamy miejsca zerowe
x=−2 x=2
powstają przedziały (−
∞,−2) ,<−2,2) ,<2,
∞)
1) x∊(−
∞,−2)
jeżeli podstawisz liczbę z tego przedziału np −3
−3+2 <0 czyli zmieniasz znak i −x−2
(x−2)(x+2)=x
2−4
(−3)
2−4>0 nie ma zmiany znaków
−x−2=−1(x
2−4)
−x−2=−x
2+4
x
2−4−x−2=0
x
2−x−6=0 Δ=b
2−4ac=1+24=25
| | −b+√Δ | | 1+5 | |
x1= |
| {= |
| =3 nie należy do przedziału |
| | 2a | | 2 | |
| | 1−5 | |
x2= |
| =−2 nie nalezy do przedziału |
| | 2 | |
2) x∊<−2,2)
x+2 ≥0 nie zmieniamy znaków
x
2−4 ≤ 0 zmieniamy znaki −x
2+4
x+2=−(−x
2+4)
x
2−4+x+2=0
x
2+x−2=0 Δ=9 x
1=1 nie nalezy do przedziału x
2=−2 nalezy do przedziału
x=−2
3) x∊ (<.
∞)
sprawdzasz podobnie jak wyżej rozwiązanie to suma rozwiązan(na razie mamy tylko x=−2)