Logarytmy
jan1212: | | log(√a) x | |
Chciałbym się tylko upewnić czy wyjdzie to |
| ? |
| | 2 | |
18 lis 18:33
pigor: | | loga√a | | 12 | | 1 | |
... , no tak, bo log √a a= |
| = |
| = |
| |
| | logaa | | 1 | | 2 | |
18 lis 18:37
pigor: ... wróć , źle oczywiście
18 lis 18:37
pigor: ...

wyjdzie 2log
√a x , przepraszam
18 lis 18:39
pigor: i nie radzę z tą dwójką "wchodzić" pod logarytm, bo
zmieni się dziedzina tego wyrażenia ze względu na x . ...
18 lis 18:41
Patryk: a nie tak jak napisał jan1212
18 lis 18:41
jan1212: dlaczego nie: log(√a) a → √a2 = a, czyli równy 2 ?
18 lis 18:43
Patryk: pigor źle zastosował wzór 18:37
18 lis 18:44
jan1212: no faktycznie, czyli dobrze myślałem, dzięki
18 lis 18:46
pigor: ... kurcze no jasne, a więc oznaka dać sobie spokój z matmą na dzisiaj
18 lis 18:51