granice ciągów
m4k: czy to jest rozwiązane okej? (nie chodzi mi tyle o wynik, co o przebieg tego rozwiązania)
| | 1 | | 1 | | √n3+n | |
lim |
| = lim |
| * |
| |
| | √n3−n | | √n3−n | | √n3+n | |
n→
∞ n→
∞
| | √n3+n | | n3/2√1−(1/n3) | |
lim |
| = lim |
| |
| | n3−n | | | |
n→
∞ n→
∞
| | √1−(1/n3) | | 1 | | √1−(1/n3) | |
lim n−3/2* |
| = lim |
| * |
| |
| | | | n3/2 | | | |
n→
∞ n→
∞
18 lis 18:23
Nienor: Nie.
| 1 | | √n3+n | | √n3+n | |
| * |
| ≠ |
|
|
| √n3−n | | √n3+n | | n3−n | |
| 1 | | √n3+n | | √n3+n | | √n3+n | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √n3−n | | √n3+n | | √(n3−n)(n3+n) | | √n6−n2 | |
18 lis 18:29
m4k: o , pośpieszyłem się z tym wzorem na skr. mnożenie

, dzieki!
18 lis 18:34
m4k: ale w dalszej kolejności mogę zrobić
| | √n3+n | | √1−(1/n3) | | 1 | |
|
| = |
| = |
| =0 ? |
| | √n6−n2 | | √n3−(1/n) | | √∞ | |
18 lis 18:39
m4k: odświeżam
18 lis 19:09
Nienor: chyba tak
18 lis 19:13