funkcje tryg
Arek: Witam.
Chciałbym spytać jak rozwiązuje się zadania typu "oblicz wartość funkcji trygonometrycznych"
Dla przykładu
| | 7π | | 5π | |
sin(− |
| −α) i cos( |
| +α) |
| | 4 | | 2 | |
18 lis 18:21
Nienor: eee
| | 1 | | 1 | |
−sin(2π− |
| π+α)=sin(0,25π+α)= |
| (cosα+sinα)
|
| | 4 | | √2 | |
chyba o ile czegoś nie pomotałam
18 lis 18:25
Arek: ok

ale ja nie chciałem rozwiązania bo takie moge znaleźć w książce na końcu. Chciałem się
dowiedzieć jak to się robi
18 lis 18:40
Nienor: To nie rozumiem. Znasz wzory redukcyjne

Na sin(α+β)
18 lis 18:53
Arek: ok więc ten drugi przykład, =cos(2π+1/2π+α) i jak to dalej zrobić ?
19 lis 08:31
aniabb: https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
obrót o 360° czyli 2π nic nie zmienia więc po prostu się to wyrzuca
cos(2π+1/2π+α)=cos(1/2π+α)
potem kolejne wzory redukcyjne z tabelki
cos(1/2π+α) = −sin(α) 6 wzorek w 1 kolumnie
19 lis 08:35
Arek: Dzięki

zrobiłem całe zadanko

a teraz jeszcze jedno pytanko
jak zrobić to: zapisz w postaci funkcji tryg. kąta ostrego
19 lis 09:01
19 lis 09:09
Arek: a co jeśli mam cos(9/2π) ?
19 lis 09:11
19 lis 09:17
Arek: a jesli tg(95/3π) to dalej =tg(30π+5/3π) ?
19 lis 09:30
Aga1.: Tg jest funkcją okresową o okresie π
| 95 | | 2 | |
| π=31π+ |
| π ( 31π wyrzuca się) |
| 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
tg |
| π=tg(π− |
| π)=−tg |
| π= |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
19 lis 09:36
Arek: −tg1/3π ?
19 lis 09:40
Aga1.: | | 1 | |
(π− |
| π) która to ćwiartka( mniej niż π, mniej niż 1800), a w tej ćwiartce jaki jest |
| | 3 | |
tangens?
Wierszyk znasz?
19 lis 09:43
Arek: nie
19 lis 09:43
Aga1.:
Oto wierszyk
W pierwszej ćwiartce wszystkie funkcje są dodatnie
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotangens,
a w czwartej cosinus.
I tyle.
19 lis 09:52
19 lis 09:53