Wielomiany
kali18: Proszę pomóżcie jak mam to rozwiązać:
1) Przedstaw trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej, jeśli jest to możliwe:
y= 2x
2 −
√5x − 15
2) Rozłóż wielomian w na czynniki:
a) w(x)= −3x
4 + 12x
3 − 12x
2
b) w(x)= −27x
6 + 18x
5 − 3x
4
podam moje próby rozwiąz.:
zadanie nr.1
Δ= b
2 −4ac
Δ= −
√52 − 4* 2 * (−15)
Δ= 125
x
1=
√5− √1254
no i co dalej

w odp. podane jest:
x
1 = p−{5} x
2=
32 √5
zananie nr. 2
a) x
2 (−3x
2+ 12x− 12)
i dalej nw jak rozwiązać
proszę o pilną pomoc...
18 lis 18:15
maturzysta: policz deltę
18 lis 18:17
maturzysta: a w przykładzie b wyłącz −3x
4
18 lis 18:18
kali18: zadanie 1) Nom deltę wyliczyłam ale pojawił sie problem z policzeniem tego pierwiastaka.. ; /
18 lis 18:21
18 lis 18:28
kali18: Ahaś.. już zauważyłam mój błąd. no bo przecież to jest pierwiast. kwadrat. a nie sześienny z
125.. Okk.. Dzięki
18 lis 18:37
kali18: eJ. A właśnie znasz może coś powiązane z chemią, z pomocą itp. może jakiegoś korypet. który
mógby udzielać korków przez neta, gg

?
18 lis 18:40
maturzysta: nie bardzo a co masz z tej chemii ?
18 lis 18:44
kali18: no teraz biorę charakt. pierwiast. ale muszę poprawić spr. z reakcji w roztw. wodnych−
największy mam problem z tą stechiometrią: prawo rozcieńczeń, pH itp.. masakra ; /
18 lis 18:48
maturzysta: no maskara
18 lis 18:49
kali18: a do tego jestem na biol−chem...
18 lis 18:51
maturzysta: Twój wybór ale te zadania co dałaś prościzna
18 lis 18:52
kali18: no więc tak szukam i szukam... I NIC
18 lis 18:52
kali18: nom tylko zmylił mnie ten pierwiast. a w zadaniu 2 nw czy da się rozłożyć na czynniki liniowe
czy nie, porost. chciałam się upewnić− mam kartk. z tego..
18 lis 18:55
maturzysta: jesteś w 2 klasie
18 lis 18:55
kali18: nom, tak zgadza się..
18 lis 18:56
maturzysta: ale matma podstawa
18 lis 18:57
kali18: nom, całe szczęście ; pp
18 lis 18:58
maturzysta: szczęście ? dobra nie róbmy tu spamu
18 lis 18:59
kali18: oki.. może popiszemy na gg? hm?
18 lis 19:00
maturzysta: to podaj gadulca w nicku
18 lis 19:00
kali18: proszę: 450 929 04
18 lis 19:02
kali18 gg 450 929 04:
18 lis 19:04
kali18 : tylko na gg ma nick: Carri18
18 lis 19:05
maturzysta: coś dziwny ten Twój numer
18 lis 19:07
kali18 : jak dziwny?
18 lis 19:07