matematykaszkolna.pl
Prosta k ma równanie.... xAdax: Proszę o pomoc! Szukałam innych podobnych zadań itp ale jakoś to mi nie chce siąść. Prosta k ma równanie y=−3x+2 i3/4. Wskaż równanie prostej równoległej do prostej k , przechodzącej przez pkt P ( 2/3 , 4)
18 lis 18:08
18 lis 18:17
xAdax: już tu patrzyłam , wzorowałam się i mi nie wyszło.
18 lis 18:25
18 lis 18:25
18 lis 18:26
Krzysiek : Dobrze. mamy dwie proste . Jedna prosta ma rownanie y=ax+b a druga prosta ma rownanie y= a1x+b1 W tych rownaniach a i a1 sa to wspolczynniki kierunkowe prostej , a b i b1 sa to wyrazy wolne . Wobec tego kiedy dwie proste sa rownolegle .Zobacz na definicje . tam pisze ze proste sa rownolegle jesli maja te same wspolczynniki kierunkowe . czyli w naszych rownaniach a=a1
 3 3 
nasza prosta k ma rownanie y=−3x+2

wiec a=−3 i b=2

4 4 
Teraz mamy zapisac rownanie prostej rownoleglej do prostej k i ta prosta ma przechodzic przez
 2 
punkt A(

,4) . Zatrzymajmy sie tutaj na chwile . Kazdy punkt posiada dwie wspolrzedne .
 3 
Pierwsza x −owa ktora jest zawsze na pierwszym miejscu i druga y−kowa . czyli masz punkt A
 2 
posiada wspolrzedna x=

i wspolrzedna y=4.
 3 
Wracamy do rownania prostej ktora ma byc rownolegla . jak wczesniej napisalem dwie proste sa rownolegle jesli maja te same wspolczynniki kierunkowe . Jesli prosta k ma wspolczynnik a=−3 to ile bedzie wynosil wspolczynnik kierunkowy a1 prostej do niej rownoleglej jesli maja one byc rowne?. Tak samo −3 czyli a1=−3 . zapiszmy wiec rownanie tej prostej rownoleglej do k wiedzac ze wspolczynnik a1=−3 czyli y=−3x+b1 bo nie wiemy ile ten wyraz wolny b1 wynosi. Ale go wyliczymy . Masz napisane wtresci zadania ze prosta rownolegla do prostej k przechodzi przez punkt A . A co to oznacza. . Oznacza to tyle i az tyle ze wspolrzedne tego punktu naleza do tej prostej i spelniaja jej rownanie
 2 
No to teraz do rownania y=−3x+b1 podstawmy za x wspolrzedna x−owa punktu A czyli

a
 3 
za y wspolrzedna y−owa punktu A czyli 4 i bedziemy mieli
 2 
4=−3*

+b1⇒4=−2+b1 to b1=6 Wyliczylismy wyraz wolny b1 rownania prostej rownoleglej
 3 
 3 
do prostej k wiec rownanie prostej rownpleglej do prostej k o rownaniu y=−3x+2

bedzie
 4 
mialo postac y=−3x+6 . Teraz narysuj sobie te proste i zobacz czy sa rownolegle . tak dla pewnosci. Prosze sobie tez poczytac kiedy proste sa prostopadle . jak wtedy sie maja wspolczynniki kierunkowe obu prostych. Mysle ze teraz juz jest to jasne
18 lis 20:25
Mila: rysunek
 3 
k: y=−3x+2

Zielony wykres
 4 
 2 
m||k i P=(

;4)∊m
 3 
m: y=−3x+b wsp. P spełniają to równanie⇔
 2