Prosta k ma równanie....
xAdax: Proszę o pomoc! Szukałam innych podobnych zadań itp ale jakoś to mi nie chce siąść.
Prosta k ma równanie y=−3x+2 i3/4. Wskaż równanie prostej równoległej do prostej k ,
przechodzącej przez pkt P ( 2/3 , 4)
Krzysiek : Dobrze. mamy dwie proste . Jedna prosta ma rownanie y=ax+b a druga prosta ma rownanie y=
a
1x+b
1 W tych rownaniach a i a
1 sa to wspolczynniki kierunkowe prostej , a b i b
1 sa to
wyrazy wolne .
Wobec tego kiedy dwie proste sa rownolegle .Zobacz na definicje . tam pisze ze proste sa
rownolegle jesli maja te same wspolczynniki kierunkowe . czyli w naszych rownaniach a=a
1
| | 3 | | 3 | |
nasza prosta k ma rownanie y=−3x+2 |
| wiec a=−3 i b=2 |
|
|
| | 4 | | 4 | |
Teraz mamy zapisac rownanie prostej rownoleglej do prostej k i ta prosta ma przechodzic przez
| | 2 | |
punkt A( |
| ,4) . Zatrzymajmy sie tutaj na chwile . Kazdy punkt posiada dwie wspolrzedne . |
| | 3 | |
Pierwsza x −owa ktora jest zawsze na pierwszym miejscu i druga y−kowa . czyli masz punkt A
| | 2 | |
posiada wspolrzedna x= |
| i wspolrzedna y=4.
|
| | 3 | |
Wracamy do rownania prostej ktora ma byc rownolegla . jak wczesniej napisalem dwie proste sa
rownolegle jesli maja te same wspolczynniki kierunkowe . Jesli prosta k ma wspolczynnik a=−3
to ile bedzie wynosil wspolczynnik kierunkowy a
1 prostej do niej rownoleglej jesli maja one
byc rowne?. Tak samo −3 czyli a
1=−3 .
zapiszmy wiec rownanie tej prostej rownoleglej do k wiedzac ze wspolczynnik a
1=−3 czyli
y=−3x+b
1 bo nie wiemy ile ten wyraz wolny b
1 wynosi. Ale go wyliczymy .
Masz napisane wtresci zadania ze prosta rownolegla do prostej k przechodzi przez punkt A . A co
to oznacza. . Oznacza to tyle i az tyle ze wspolrzedne tego punktu naleza do tej prostej i
spelniaja jej rownanie
| | 2 | |
No to teraz do rownania y=−3x+b1 podstawmy za x wspolrzedna x−owa punktu A czyli |
| a |
| | 3 | |
za y wspolrzedna y−owa punktu A czyli 4 i bedziemy mieli
| | 2 | |
4=−3* |
| +b1⇒4=−2+b1 to b1=6 Wyliczylismy wyraz wolny b1 rownania prostej rownoleglej |
| | 3 | |
| | 3 | |
do prostej k wiec rownanie prostej rownpleglej do prostej k o rownaniu y=−3x+2 |
| bedzie |
| | 4 | |
mialo postac
y=−3x+6 . Teraz narysuj sobie te proste i zobacz czy sa rownolegle . tak dla pewnosci. Prosze
sobie tez poczytac kiedy proste sa prostopadle . jak wtedy sie maja wspolczynniki kierunkowe
obu prostych. Mysle ze teraz juz jest to jasne