transformata fouriera
asWywiadu: Wyznaczyć transformatę Fouriera funkcji f, gdzie f(x) = 1 dla ∣x∣ ≤ 1, f(x) = 2 dla 1 < ∣x∣ <
2, f(x) = 0 dla ∣x∣ ≥ 2
Jakie mam przyjąć przedziały w tym przypadku dla całek ?
Nie wiem jak patrzeć na tą wartość bezwzględną.
Dałem przedziały (0,1) (1,2) i (2; +∞) ale nie trybi
18 lis 18:00
marta:
10 cze 14:49
Basia: Po co się brać za transformatę Fouriera gdy się nie zna definicji wartości bezwzględnej, czyli
nie ma wiedzy na poziomie drugiej gimnazjalnej ?
|x|≤1 ⇔ x∊<−1;1>
1 < |x| < 2 ⇔ x∊(−2;−1)∪(1;2)
|x|≥2 ⇔ x∊(−∞; −2>∪<2;+∞)
10 cze 14:55