help
zozol: Mamy 8 książek, wśród ktorych sa ksiązki A i B. Ustawimy je losowo na pustej półce. Olblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że
a) ksiązki A i B bedą stały obok siebie w dpwplnum porządku
b) pomiedzy A i B będą stały tylkodwie inne ksiązki.
18 lis 17:58
zozol: pomożcie prosze
18 lis 18:05
Eta:
|Ω|=8! ( bo ksiązki dowolnie poustawiane)
a) zdarzenie C
ABxxxxxx BAxxxxxx
xABxxxxx xBAxxxxx
xxABxxxx xxBAxxxx
xxxABxxx xxxBAxxx
xxxxABxx xxxxBAxx
xxxxxABx xxxxxBAx
xxxxxxAB xxxxxxBA
|C|= 2*7*6!
| | |A| | | 1 | |
P(C)= |
| = ........ = |
| |
| | |Ω| | | 4 | |
b) zdarzenie D
AxxBxxxx BxxAxxxx
itd........
dokończ ......
otrzymasz
|D|= 2*5*6!
18 lis 18:15
zozol: aa czyli |A|=10, |B|=56, po skroceniu mam 5/28, a to 56 mamy przez to że jest ogolnie 8 miejsc
a zapełnie 7 czyli 7*8=56, natomiast 10 bo w pierwszym 5 i w drugim tez 5. tak?
18 lis 18:35