matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że jeśli.
aod:
x
1 +
√
5
x
x + y
=
to
=
y
2
y
x
18 lis 17:52
pigor:
... , np. tak : z założenia
x
1+
√
5
y
2
y
2(
√
5
−1)
=
⇒
=
⇔
=
⇔
y
2
x
1+
√
5
x
√
5
2
−1
y
√
5
−1
y
√
5
−1
⇔
=
/+1 ⇔
+1=
+1 ⇔
x
2
x
2
y+x
√
5
−1+2
x+y
1+
√
5
x
⇔
=
⇔
=
=
c.n.w. . ...
x
2
x
2
y
18 lis 18:10
aod:
Pięknie dziękuję
18 lis 18:33