punkty a=( -6 -3 ) b=( -2 -7) c=(6.1) sa kolejnymi wierzchołkami prostokąta
Domi: punkty a=( −6 −3 ) b=( −2 −7) c=(6.1) sa kolejnymi wierzchołkami prostokąta
a.oblicz jego obwód
b.oblicz jego pole
c.oblicz współrzędne wierzchołka D
d napiszrównanieosi symetrii tego prostokąta
e oblicz pole trójkąta ABC

18 lis 17:50
Nienor: Z czym problem
18 lis 17:53
Domi: nooo mam problem ze np wzorami

probuje i jakos nie wychodzi mi
18 lis 17:54
Nienor: Znalazłaś obód

Masz pomysł jak go znaleźć
18 lis 17:55
Domi: probóbowałam to namalowac i dorysowywac kreseczki obw to dodac np to
18 lis 17:56
Nienor:

a=( −6 −3 ) b=( −2 −7) c=(6.1)
Do obwodu nie potrzebujesz wszystkich punktów.
Wystarczy, że zauważysz, że |AC|=|BD|, a |AB|=|CD|
Czyli Obw=2|AB|+2|AC|
AC=[12,4]
AB=[4,−4]
|AC|=
√122+42=
√160=4
√10
|AB|=
√42+(−4)2=
√2*16=4
√2
Obw=...
Pole policzyć powinnaś dać już radę.
Co do wierzchołka D
Wektor BD=[x+2,y+7]=AC=[12,4]
x+2=12 i y+7=4
Masz współrzędne D.
18 lis 18:20
Domi: Dzieki Dzieki Dzieki Dzieki Dzieki Dzieki
18 lis 18:33