Prędkość ciała gdy siła przestanie działać
Nuta: Witam, staram się policzyć takie zadanie:
Siła F=100 N działą na masę m=10kg na drodze s=5m. z jaką prędkością poruszać się będzie ciało
gdy siłą przestanie działać
F = 10 N
m = 10 kg
s = 5 m
1N = kg * m / s2
a = Fm
a = 100 kg * ms 2 / 10 kg = 10 ms2
s = a*t2 / 2
t = √ 2s / 2
t = 1s
V = a * t 2
V = 10 m s2 * 1s 2
V = 10m
I nie umiem się doszukać błędu czemu V wychodzi mi 10m zamiast m/s (zakładając że w ogóle wynik
10 jest dobrze)
18 lis 17:47
AC:
v= a*t
a ty masz v=a*t2
18 lis 17:53
Nuta: mhm, nie ma to jak niedokładna znajomość wzorów z fizyki

Dzięki bardzo
18 lis 19:24