f kwadratowa
hehe: gdzie robię błąd?
dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania:
(m−2)x2+(m+5)x−m−1=0 czyli a≠0 czyli m≠2
Δ = (m+5)2−4(−m−1)(m−2)=m2+10m+25−4m2−4m−8=5m2+6m+17
Δm = 36 − 340 <0 czyli wychodzi mi zbiór pusty, a odpowiedź jest m∊R\{2} i nie wiem gdzie jest
błąd
18 lis 17:43
hehe: bo w tym momencie część wspólna z m∊R\{2} ∧ m∊∅ to m∊∅
18 lis 17:52
Eta:
Jeżeli Δ>0 i m≠2
Δ= 5m2+6m+17 >0 ⇒ m€ R , bo Δm <0
uwzględniając ,że m≠2
odp: m€R\{2}
18 lis 17:52
Eta:
Wszystko liczysz dobrze

w tym momencie Δm <0 to
m€R (bo cała parabola nad osią,zatem ma zawsze wartości >0)
i uwzględniając m≠2 z założenia
otrzymujesz poprawną odpowiedź m€ R\{2}
18 lis 17:58
hehe: dzięki, już myślałam, że coś źle mi wyszło
18 lis 18:01