matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy!!!!
Ania:
oblicz równanie prostej stycznej do funkcji
2x−1
f(x)=
x
2
−1
x
0
=2
18 lis 17:38
M:
17 wrz 20:58
:
f(2)=1
2(x
2
−1)−(2x−1)2x
f'=
(x
2
−1)
2
−2
f'(2)=
3
−2
Szukana styczna: y−1=
(x−2)
3
18 wrz 12:52