POMOC
Basia: Odwrotnością pewnej liczby a jest ta sama liczba a. Z tego wynika że:
18 lis 17:35
konrad:
| 1 | |
| =a ⇔ a2=1 ⇒ x=... lub x=... |
| a | |
18 lis 17:36
Saizou : konrad ciekawe skąd iksy
18 lis 17:39
Eta:
18 lis 17:40
Ania: bo beda dwa wyniki x=1 x=−1
18 lis 17:41
XYZ:
iksy już znamy ciekawe rozwiązaniem jakiego są równania?
18 lis 17:43
Hira_: Ale dlaczego nie może być samo 1?
28 mar 22:20
Mila: Bo są dwie liczby o podanej własności.
28 mar 22:23
jikA:
| | 1 | | 1 | |
A czy przypadkiem jeżeli a = −1 to |
| = |
| = −1? |
| | a | | −1 | |
28 mar 22:23
..: bo tak wychodzi z równania
1/a = a
1 = a
2
a = −1 lub a = 1
Teraz sprawdzamy
1/−1 = −1 PRAWDA
1/1 = 1
28 mar 22:23
..: −12 = 1 lub 12 = 1
28 mar 22:25
Hira_: Tak, to znaczy kierujemy się zasadą, co jest 'bardziej prawidłowym rozwiązaniem'? Bo do wyboru
m.in. było A. a=1 i C.a=1 lub 1=−1.
28 mar 22:26
jikA:
.. niestety ale −12 = −1 natomiast jeżeli mówisz o (−1)2 to i owszem to jest równe 1.
28 mar 22:28