rozwiąż równanie
Pola: cosx/2 = − 1/2
18 lis 17:20
Saizou : wychodzą dwa wyniki
| x | | x | |
| = pierwszy wynik |
| =drugi wynik |
| 2 | | 2 | |
18 lis 17:22
Pola: jakim cudem dwa wyniki są takie same ? i gdzie jest okres?
18 lis 17:25
Saizou : | | 1 | |
masz obliczyć te "wyniki" , kiedy cost=− |
| (dla jakiego t) |
| | 2 | |
18 lis 17:26
Pola: no to będzie x/2 = −π/3 + 2kπ v x/2= π/3 + 2kπ ?
18 lis 17:30
Saizou : OK i oblicz x
18 lis 17:31
Pola: x = − 2/3 π +kπ v x= 2/3π + kπ
18 lis 17:32
Saizou : a czemu kπ
18 lis 17:33
Pola: nie stop, wiem wiem 4kπ bo razy 2
18 lis 17:34
Saizou : + dopisek że k∊C
18 lis 17:34
Pola: dzięki wielkie ; )
18 lis 17:34
Saizou : | | x | | 1 | |
właśnie teraz sobie uświadomiłem że policzyłaś dla cos |
| = |
| , a miało być |
| | 2 | | 2 | |
18 lis 17:36
Pola: no ale przecież mam tam minusa w pierwszym
18 lis 17:36
Saizou : ale zasada ta sama więc dasz sobie radę
18 lis 17:37
Saizou : | | 2 | |
to sprawdź co wyjdzie jeśli wstawisz za x=− |
| π |
| | 3 | |
18 lis 17:38
Pola: teraz to już nie rozumiem
18 lis 17:39
Saizou :

y=sinx to czerwony wykres
my odczytaliśmy niebieskie kropki, a powinniśmy zielone, czyli
| x | | 2 | | x | | 2 | |
| = |
| π+2kπ lub |
| = |
| π+2kπ , k∊C |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
18 lis 17:47
Pola: no ale te w którymś z tych rozwiązań nie powinno być ' − ' ?
18 lis 18:12