rozwiąż równanie
Pola: cos x/3 = √3 / 2
18 lis 17:11
Saizou : | x | | π | | x | | π | |
| = |
| +2kπ lub |
| =− |
| +2kπ |
| 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | π | | −π | |
x= |
| +6kπ lub x= |
| +6kπ |
| | 2 | | 2 | |
18 lis 17:14
Licealista: D=R
Za x3 podstawiamy t, więc
cost={√3}{2}
dla jakiego t funkcja cosinus przyjmuje taką wartość?
Rozwiąż to równanie dla t (pamiętaj o uwzględnieniu postaci rozwiązania, nie podawaj tylko
jednego rozwiązania, ale uwzględnij wszystkie takie t w dziedzinie funkcji)
Później wylicz x z równania t=x3
18 lis 17:14