Trójkąty, prostokąty ...
d4mian: 1) Ze wszystkich trójkątów, w których suma długości boku i wysokości opuszczonej na ten bok
jest równa K. Oblicz trójkąt o największym polu.
2) Znajdź wymiary takiego prostokąta o obwodzie 16 cm, który ma najkrótszą przekątną.
3) Dla jakich k ∊R suma kwadratów rzeczywistych pierwiastków równania 18 − x + k2 + 1 = 0
jest najmniejsza?
4) Ze wszystkich prostokątów o danym polu S wybierz ten, który ma najmniejszy obwód.
5) Liczbę 32 rozłóż na 2 takie dodatnie czynniki, których suma kwadratów jest najmniejsza
18 lis 17:07
m4rek: Widać Zielona Góra się bawi
18 lis 22:20
Mila: 2)
2x+2y=16
x+y=8
y=8−x
d=f(x)=√x2+(8−x)2 i x>0 i x<8
d=√2x2−16x+64
funkcja przyjmuje najmniejszą wartość w wierzchołku paraboli
dla x =4
18 lis 22:44
irena_1:
1.
a+h=k
h=k−a
| | a(k−a) | | 1 | | 1 | |
P= |
| =− |
| a2+ |
| ka |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Funkcja kwadratowa z ujemnym współczynnikiem przy x
2 ma największą wartość w wierzchołku
paraboli− wykresu funkcji
19 lis 08:07