geometria
oczupryna:

w trapezie podstawy maja dlugosc a i b (a>b). kazde ramie trapezu podzielono na trzy rowne
odcinki, nastepnie połaczono punkty A i B tego podzialu, zaznaczone na rysunku. Oblicz
stosunek pol otrzymanych czworokątów.ABP1P2
18 lis 16:43
Aneta:

z podobieństwa trójkątów
zb=
z+ca z tego otrzymujesz z=
bca−b,
zb=(z+
23c)/a z tego z=
2bc3(x−b), porównując te równania otrzymujemy
x=
2a+b3
h − pole trapezu
I teraz podstawiamy do pola
pole dolne liczymy jako pole trójkąta o podstawie x i wysokości
13h oraz pole trapezu o
podstawach a i x
P=
118h(7a+2b)
pole górne od całego pola odejmujemy pole dolne
P=
118h(2a+7b)
odp:
7a+2b2a+7b
25 lis 22:43
Szpaku: W drugiej linijce jest bląd.
z/b=(z+2/3c)/a, a powinno byc z/b=(z+2/3c)/x, aczkolwiek obok juz jest poprawiona wersja z X.
10 mar 21:26
Michał: Nie rozumiem
5 lut 21:16
Szura: To zadanie jest tępe
5 lut 21:17