Granice finkcji
Marta: oblicz granice funkcji:
x→2
x→1
+
x→1
−
18 lis 16:28
podgląd: Próbowałaś sama to liczyć?
18 lis 16:34
Aga1.: a) x
2+5x−14=x
2−4+5x−10=(x−2)(x+2)+5(x−2)=(x−2)(x+7)
a
x
3−4x
2+4x=x(x
2−4x+4)=x(x−2)
2
po skróceniu
| | x+7 | | 9 | |
lim x→2+ |
| =[ |
| ]=∞ |
| | x(x−2) | | 2*0+ | |
Granica nie istnieje, przy x→2, bo granice jednostronne nie są równe.
18 lis 16:37
Marta: dziękuje czyli jak wychodzi 0 w mianowniku to mam zawsze liczyć prawo i lewostronne granice?
18 lis 16:41
Aga1.: Tak, ale po skróceniu .
18 lis 16:45
Marta: Oczywiście

a masz jakiś pomysł na pozostałe dwa przykłady?
18 lis 16:55
Marta: mam też pytanie do takiego przykładu
x→1
+
x→1
−
po skróceniu tego ułamka wychodzi mi:
| | x−3 | |
lim |
| w obu przypadkach i co dalej? |
| | 3x+4 | |
18 lis 16:59
Aga1.: I normalnie za x podstaw 1 w obu przypadkach.
18 lis 17:04
Marta: ale to wyjdzie to samo, może tak byc?
z tym ℯ tak samo?
18 lis 17:07
Aga1.: Może wyjść to samo, z tego wnioskujemy ,że istnieje granica przy x→1
i jest równa granicy jednostronnej.
e0=1, więc śmiało możesz tak liczyć.
18 lis 17:22
Marta: Dziękuje

!
18 lis 17:27
Marta: a jak mam taką funkcje
x→0
+
x→0
−
to jak mam wyliczyć?
18 lis 21:44
Aga1.: 1−32x=12−(3x)2=(1−3x)(1+3x)
Podstaw ,skróć i granica wychodzi 2.
18 lis 21:50
Marta: no tak.. czyli 0 nigdzie nie podstawiam bo wychodzi równe 2?
czy moge Cię jeszcze troche pomęczyć?
x→0
lim (1+sinx)
2/x
x→0
x→
∞
18 lis 22:06
Marta: mam problem też tym
lim (4
x−3
x)
x→
∞
bo wychodzi mi 1
∞ czyli symbol nieoznaczony
18 lis 22:14
Krzysiek: a) skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i z tego,że:
| | sint | |
b)skorzystaj z liczby 'e' i limx→0 |
| =1 |
| | t | |
c)policz granicę ułamka
d)wyciągnij przed nawias:4
x (prędzej jest symbol nieoznaczony:
∞−
∞ chyba że źle
przepisałaś...)
18 lis 22:43
Marta: wszystko ładnie wyszło, dziękuje!
niestety to nie koniec moich problemów :<
mam korzystając z twierdzenia o trzech funkcjach wyznaczyć granice:
x→
∞
x→
∞
lim 2
x+arctgx
x→
∞
19 lis 19:59
Marta: ?
19 lis 20:22