przeksztalcenie
matsan: Gdyby ktos byl tak mily i wytlumaczyl i zrobil to zadanie>>
Przekształcenie P określone jest w sposób następujący: P((x; y)) = (y + 2; x – 1), gdzie x, y
R..
a) Wykaż, że przekształcenie P jest izometrią.
b) W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj trójkąt o wierzchołkach A = (−1; 2), B = (2;
−4), C = (1; 5), a następnie znajdź jego obraz w przekształceniu P.
c) Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną na bok AB.
d) Oblicz pole trójkąta A’B’C’, który jest obrazem trójkąta ABC w jednokładności o środku w
punkcie (0; 0) i skali k = −5.
18 lis 16:16
Mila: a)P((x; y)) = (y + 2; x – 1),
Sprawdzamy dla A(a1;a2) i B=(b1:b2)
Izometria zachowuje odległości punktów.
|AB|=√(b1−a1)2+(b2−a2)2
Po przekształceniu:
A'=(a'1;a'2) i B'=(b'1;b'2) gdzie
a'1=a2+2 i a'2=a1−1
b'1=b2+2 i b'2=b1−1
|A'B'|=√(b'1−a'1)2+(b'2−a'2)2=√(b2+2−a2−2)2+(b1−1−a1+1)2=
=√(b2−a2)2+(b1−a1)2=|AB| przekształcenie jest izometrią.
18 lis 16:32
Trivial:
>
Izometria – funkcja zachowująca odległości między punktami przestrzeni metrycznej.
(źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Izometria )
a) Wystarczy pokazać, że dla dowolnych dwóch punktów A,B mamy: |AB| = |P(A)P(B)|, czyli...
A = (x
A, y
A); B = (x
B, y
B);
|AB| =
√(xB−xA)2 + (yB−yA)2
P(A) = (y
A+2, x
A−1); P(B) = (y
B+2, x
B−1);
|P(A)P(B)| =
√(yB+2−(yA−2))2 + (xB−1−(xA−1))2 =
√(yB−yA)2 + (xB−xA)2 = |AB|.
OK
b) Zastosuj dla każdego punktu przekształcenie P. Połącz kropki.
c) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez A,B a potem do niej prostopadłej przechodzącej
przez C.
18 lis 16:35
Trivial: Witaj,
Mila.
18 lis 16:36
Mila:

b)P((x; y)) = (y + 2; x – 1),
A=(−1;2)
A'=(x',y')
x'=2+2 i y'=−1−1⇔A'=(4;−2)
B=(2;−4)
B'(x';y') to x'=−4+2 i y'=2−1 ⇔B'=(−2;1)
C=(1;5) to x'=5+2 i y'=1−1 ⇔C=(7;0)
18 lis 16:42
Mila: Witaj [PTrivial]]
18 lis 16:44
Trivial:
Inny sposób na c)
Wyznacz wektor AB, obróć go o 90
o i zapisz parametryczne równanie prostej w punkcie C (i ew.
przekształć do 'ładnej' postaci).
AB = (3, −2)
dla t∊R mamy:
| | x−1 | |
{ x(t) = 1 + 2t → t = |
| |
| | 2 | |
k: {
{ y(t) = 5 + 3t
Zatem równanie prostej to:
| | x−1 | | 3 | | 7 | |
k: y = 5 + 3* |
| = |
| x + |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 lis 16:45
Mila: Trivial, coś mi się nie zgadza, ale muszę zwolnić komputer. Zobaczę po 20.
18 lis 17:00
Mila: c) prosta AB: y=−2x
h: y=U{1}[2}x+4U[1}{2}
d)PΔA"B"C"=25*PΔABC
Potrafisz dokończyć?
18 lis 20:37
Trivial:
Ah, no tak
Mila. Źle wyznaczyłem AB.
AB = (3, −6)
Wtedy...
| | x−1 | |
Z pierwszego wiersza: t = |
| podstawiamy do drugiego i mamy: |
| | 2 | |
| | x−1 | | 1 | | 9 | |
k: y = 5 + |
| = |
| x + |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 lis 22:21
Mila: Do Triviala, my rozwiązujemy a zainteresowani ? ?
18 lis 22:26
18 lis 22:30
Trivial: Rzuciłem okiem. Jest tam coś rewolucyjnego?
18 lis 22:58
Mila: Właśnie czekam na Twoją opinię.
Wydaje mi się( a nawet jestem przekonana), że jesteś bardziej nowoczesny niż ja.
18 lis 23:09
Trivial:
Z okrojonej wersji książki mogę powiedzieć, że nawet ciekawie się czyta, ale niestety nic
rewolucyjnego tam raczej nie ma. Autor mówi, że ważna jest przede wszystkim prostota sposobu,
co jest chyba oczywiste. W próbce zawarte są kody do rozwiązywania problemów przy pomocy
różnych języków (których nie znam), ale skoro są oparte na Lispie to w naturalny sposób będą
rekurencyjne (w Lispie nie ma pętli − tylko rekurencja). Rekurencją można policzyć wszystko,
co da się policzyć (o ile mamy tyle zasobów) − obliczenia symboliczne i przekształcanie
wyrażeń logicznych nie są tutaj wyjątkiem. Takie programy istniały już dawno − problemem była
ich dostępność. Teraz każdy może sobie wpisać wyrażenie do wolframa, a ten rozwiąże − stosując
właśnie analizę symboliczną.
Tak naprawdę to nie wiem o czym jest ta książka. Na pierwszy rzut oka jest o przykładach
rozwiązywania równań w sposób maszynowy. Obiecanej rewolucji nie ma, chyba że ukrywa się w
pełnej wersji książki.
18 lis 23:46
Mila: Dziękuję Trivial. Mam całą książkę, ale nie znam obecnego programowania. Czytam, jest dla mnie
trudna.POzdrawiam Cię
18 lis 23:49
Trivial: Pozdrawiam.
18 lis 23:57