granice
XXX: Niech {an} bedzie ciagiem o wyrazach dodatnich takim ze istnieje lim an =g(n→∞) przy czym g∊R
Pokazać że lim n√a1*a2*...*an=g. bardzo prosze o pomoc
18 lis 16:15
Godzio:
A możesz korzystać z faktu, że średnie arytmetyczna dąży do g ?
18 lis 16:25
XXX: ale tam jest pierwiastek n tego stopnia wiec chyba musi byc inny sposob
18 lis 16:27
Godzio:
| | 1 | |
ln(n√a1...an = |
| (ln(a1) + ... + ln(an)) |
| | n | |
b
n = ln(a
n) → ln(g)
ln(
n√a1...an) → ln(g) czyli
e{ln(
n√a1...an) → e
ln(g)
n√a1...an → g (korzystaliśmy tu z ciągłości e
x)
18 lis 16:37
Godzio:
Poprawiam zapis: eln(n√a1...an
18 lis 16:38
XXX: a co to jest ten ln
18 lis 16:52
Godzio: logarytm naturalny
18 lis 16:53
XXX: a ta piersza linijka to jest z wlasnosci tego logarytmu. bo dokladnie nie wiem jak sie
rozwiazuje zadania z tym logarytmem bo na wykladzie mialem podana definicje i jej nie
stsowalismy pozniej.
18 lis 16:59
XYZ:
Mam stary zbiór zadań dla klas VII−VIII WSiP z roku 1983 tam są dobrze opisane logarytmy.
A z drugiej strony jak to jest że wtedy uczeń rozumiał logarytmy a dzisiaj student nie wie czym
to się je
18 lis 17:04
XXX: juz wiem skad sie wziela ta pierwsza linijka ale nie rozumiem linijek od 3 w dol. bardzo prosze
pomoz o jakies wytlumaczenie
18 lis 17:05
Godzio:
| | a1 + ... + an | |
Skorzystałem z faktu, że jeżeli an → g to |
| → g |
| | n | |
18 lis 17:13
XXX: a skąd ty to wiesz ze taka nierównosc zmierza do g jak ją wykazać?
18 lis 17:17
XXX: bardzo prosze o udowodnienie tego faktu podanego przez użytkownika Godzio
18 lis 19:13
XXX: Bardzo prosze niech ktos pomoze
19 lis 08:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
XXX a sam/−a nie dasz rady ? to nie jest takie trudne
19 lis 09:39
XXX: raczej nie bo nie mam pojecia jak to udowodnic bo tu trezba wykazac te wlasnosc dla an→g oraz
an →+∞ oraz an→−∞. i nie weim jak to zrobic
19 lis 10:25