warosc bezwzgledna
Olga: Czes, mam takie zadania
1. Zbadać dla jakich wartości parametru a równanie Ix−1I=a
2−4a−2 ma dwa pierwiastki dodatnie.
nie wiem jak opuścić ta wartosć.
2. trzeba rozwiązać nierówność Ix−2I
1−IxI=Ix−2I
x
Prosze o pomoc
18 lis 16:13
ziomek: 1. Δ>0
2. x1+x2>0 ∧ x1*x2>0
18 lis 16:18
ziomek: 1. Δ≥0
18 lis 16:22
Olga: to w tym 1 beda takie 2 rownania ?
x − 1=a2 −4a −2 i −x+1=a2−4a−2?
18 lis 16:23
ziomek: tak tylko spójnik logiczny między nimi nie i(⋀) tylko lub(⋁)
18 lis 16:57
Aga1.:

Równanie Ix−1I=a
2−4a−2
ma dwa rozwiązania dodatnie, gdy
0<a
2−4a−2<1
18 lis 21:41