Wykonaj działanie : funkcja wymierna.
aa: Wykonaj działąnie : m2−36m2−4 : m2−6mm+2 ... wynik wg. odpowiedzi to
m+6m(m−2) , niestety nie potrafie dojśc do tego Prosze o pokazanie jak mam to
rozwiązać Dziekuje z góry.
18 lis 16:12
Beti:
m2−36
m2−6m
(m−6)(m+6)
m+2
m+6
:
=
*
=
m2−4
m+2
(m−2)(m+2)
m(m−6)
m(m−2)
18 lis 16:19
Studentka007: (m2 − 36)/(m2 − 4) : (m2 − 6m)/(m + 2) =
(m + 6)(m − 6)/(m + 2)(m − 2) * (m + 2)/(m(m − 6)) =
(m + 6)(m − 6)(m + 2)/(m + 2)(m − 2)(m(m − 6)) skracasz tyle ile można i wychodzi wynik