kinematyka ruchu po okręgu
Zebu: proszę o wskazówkę do zadania:
Scena obraca się wykonując 2,48 obr/min, z środka sceny schodzi aktor, która nadal się obraca
wzdłuż promienia. Gdy scena obróciła się o kat 30 stopni, to odległość aktora od środka sceny
wnosiła 4m, a prędkość 2m/s, a opóźnienie 1m/s2. Oblicz chwilową prędkość i przyspieszenie
aktora w stosunku do widzów.
odpowiedzi to:
v=2,89m/s
a=1,64m/s2
18 lis 16:10
Zebu: odświeżam
18 lis 16:15
Zebu: odświeżam
18 lis 16:21
Zebu: odświeżam
18 lis 16:33
Zebu: odświeżam
18 lis 16:37
Zebu: odświeżam
18 lis 16:54
Zebu: odświeżam
18 lis 17:10
Zebu: odświeżam
18 lis 17:24
Zebu: odświeżam
18 lis 17:41
Zebu: odświeżam
18 lis 17:49
Zebu: odświeżam
18 lis 18:19
Zebu: odświeżam
18 lis 18:44
Nienor: Po pierwsze, to aktor zwalnia, czy scena
18 lis 18:54
Zebu: też się nad tym zastanawiam
18 lis 18:56
Zebu: ale raczej aktor
18 lis 18:57
Zebu: nikt nie ma pomysłu?
18 lis 19:26
Nienor: Nie bardzo
18 lis 19:45
aniabb: złożenie ruchu postępowego aktora z ruchem obrotowym sceny
18 lis 19:47
aniabb:

v sceny = 2πRf = 2*3.14*4*2.48/60 = 1,04m/s
v aktora = 2m/s
v wypadkowe =
√1.042+22−2*1.04*2*cos60° = 2,675 m/s
19 lis 08:54
aniabb:

analogicznie przypieszenie tj opóźnienie
a sceny = v
2/R =1,04
2/4 = 0,2704m/s
2
a aktora = 1m/s
2
a wypadkowe =
√0,27042+12−2*0,2704*1*cos(150°) = 1,24m/s
2
19 lis 09:00
Admin: @Zebu
do odświeżania służy taki przycisk na pasku u góry przeglądarki
19 lis 09:17
Nienor: aniabb twoje wyniki nie są aż tak różne od podanych, oni to mogli robić inaczej trochę i
urzywać innych przybliżeń. Rozumowanie jest raczej poprawne.
19 lis 11:22
Zebu: @aniabb dziękuje!
19 lis 13:10