Wyznacz wartości a i b, jeżeli wiesz, że wielomian określony wzorem
delkatny: 1. Wyznacz wartość a i b, jeżeli wiesz, ze wielomian określony wzorem W(x)=−2x
3+ax
2−bx+3 przy
dzieleniu przez x−3 daje resztę 54, a przy dzieleniu przez x+3 daje resztę 96.
2.Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−2)(x+3), jeżeli wiesz, że reszta z
dzielenia W(x) przez x−2 wynosi 3, a z dzielenia x+3 wynosi −1.
Proszę również o jakieś kroki, jak doszliście do rozwiązania

.
Z góry dzięki
18 lis 16:10
Saizou : 1)
W(3)=54
W(−3)=96
rozwiąż układ
18 lis 16:12
delkatny:
?
18 lis 16:48
Saizou : 2)
W(x)=Q(x)*(x−2)(x+3)+ax+b
W(2)=3
W(−3)=−1
18 lis 16:52
fajans: na miejscu kolegi nic bym nie zrozumiał z Twoich obliczeń
18 lis 17:29
Saizou : ja nie pisałem obliczeń, tylko dałem pomysł jak to zrobić
18 lis 17:30