pochodne
R: f(x) ' = (x −sinx cosx) ' = (x − sinx ) ' cosx + x − sinx (cosx) ' = (x ' − (sin x) ')
cosx + x − sinx (−sinx) = (1 − (−cosx)) cosx + x + sin2x = cosx − cos2x + x + sin2x
Mógłby ktoś sprawdzić?
Interesuje mnie też potęga przy sin2x, powinno być tak jak jest, czy sinx2? Jaka jest tutaj
różnica?
Dzięki za pomoc!
18 lis 16:07
konrad:
x−sin x cos x to jest funkcja z której liczysz pochodną?
18 lis 16:09
R: tak
18 lis 16:11
konrad: nie chce mi się wnikać w to co napisałeś ale jakieś dziwadła tam chyba są
(x−sin x cos x)'=1−(cos x cos x+sin x *(−sin x))=1−(cos2 x−sin2 x)=1−cos2 x+sin2 x
18 lis 16:17
konrad: chyba że to jest sin (x cos x)
18 lis 16:17
R: f(x) = x − sinx * cosx
Widzę, że zostawiasz 1.
(x ' − (sin x) ') * cosx + x − sinx (−sinx), a tutaj ja mnożę cosx przez (1 − cosx).
18 lis 16:26
konrad: ee, nie rozumiem
a tak w ogóle to można jeszcze uprościć
1−cos2 x=sin2x czyli całość to 2sin2 x
18 lis 16:38
Basiek: Tam masz skorzystać ze wzoru na różnicę pochodnych. Z kolej przy sinxcosx z wzoru na pochodną
iloczynu. A to tutaj to jest... twórcze, ale nielogiczne.
=x'− (sinxcosx)'= 1− [(sinx)'*cosx+sinx*(cosx)']=
1−cos2x+sin2x=sin2x+cos2x−cos2x+sin2x=2sin2x
18 lis 16:45