wykres
matsan: PRosze o pomoc .Narysuje ktoś mi wykres funkcji |y+1|=2x+4 i wytlumaczy jak to sie robi (z
wartoscia bezw?)
18 lis 15:59
matsan: zad, nr 2
Przekształcenie P określone jest w sposób następujący: P((x; y)) = (y + 2; x – 1), gdzie x, y
R..
a) Wykaż, że przekształcenie P jest izometrią.
b) W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj trójkąt o wierzchołkach A = (−1; 2), B = (2;
−4), C = (1; 5), a następnie znajdź jego obraz w przekształceniu P.
c) Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną na bok AB.
d) Oblicz pole trójkąta A’B’C’, który jest obrazem trójkąta ABC w jednokładności o środku w
punkcie (0; 0) i skali k = −5.
18 lis 16:02
konrad:

y+1=2x+4 lub y+1=−2x−4
y=2x+3 lub y=−2x−5
2x+4≥0
2x≥−4
x≥−2
czyli rysujesz y=2x+3 i y=−2x−5 i wykresem będą te fragmenty tych prostych od −2 w prawo
18 lis 16:07
matsan: z nr 3
Suma pierwiastków trójmianu y = ax
2 + bx + c jest równa log
a2c*log
c2a , gdzie a nalezy
do R+ \ {1}, c nalezy do R+ \ {1}. Uzasadnij, że odcięta wierzchołka paraboli będącej wykresem
| | 1 | |
tego trójmianu jest równa |
| |
| | 8 | |
18 lis 16:07
Mila:

1) y+1≥0⇔y≥−1 ( czyli nad prostą y=−1)
mamy takie równanie:
y+1=2x+4⇔y=2x+3 (poniżej prostej y=−1 pomijamy wykres) zielony wykres
2) y+1<0 mamy równanie:
−y−1=2x+4⇔−y=2x+5⇔
y=−2x−5 niebieski wykres
|y+1|=2x+4 równanie przedstawia zbiór punktów
18 lis 16:09