Równanie płaszczyzny
hmm...: POMOOOCY
x2
Znaleźć równanie płaszczyzny odcinającej na osiach Ox i Oy odcinki a=3, b=−2 i równoległej do
wektora p
−>=[2,1,−1].
18 lis 15:58
hmm...: up
18 lis 16:04
hmm...: odświeżamy
18 lis 16:22
hmm...: ...
18 lis 16:27
hmm...: pomoże ktoś?
18 lis 16:35
hmm...: ..
18 lis 16:45
hmm...: ghm...
18 lis 17:09
hmm...: odświeżam
18 lis 17:21
hmm...: Płaszczyzna przecina dwie osie więc można chyba wziąć sobie dwa pkt P
1=(3,0,z) P
2=(0,−2,z).
Dobrze by było wyznaczyć może jakiś wektor z tych pkt leżących na tej płaszczyźnie. W P
1 i
P
2 z jest takie samo czy inne? wydaje mi się niestety, że inne
18 lis 17:32
pigor: ... otóż, z warunków zadania
M=(3,0,0), [N=(0,−2,0)]] − dane punkty na
osiach Ox, Oy odpowiednio, wtedy
MN→= [3−0,0+2,0−0]=
[3,2,0] , a wektor
normalny
[A,B,C] do szukanej płaszczyzny
?=α : (*)
A(x−3)+B(y−0)+C(z−0)=0 ,
to iloczyn wektorowy
| i j k |
[A,B,C]= | 3 2 0 |=−2i+3k−4k+3j= −2i+3j−k = [−2,3,−1]= −
[2,−3,1] , zatem z (*)
| 2 1 −1|
α : 2(x−3)−3y+z= 0 ⇔
2x−3y+z−6= 0 − szukane
równanie płaszczyzny . ...
18 lis 17:42
pigor: ... tam w pierwszej linijce jest
N=(0,−2,0) oczywiście . ...
18 lis 17:45
hmm...: Mam dwa pytania. MN−> nie powinno być [−3,−2,0], a A(x−3)+B(y−0)+C(z−0)=0 nie powinno być
A(x+3)+B(y+2)+C(z−0)=0?
18 lis 18:02
hmm...: dobra drugie pytanie cofam
18 lis 18:14
pigor: ... tak , przepraszam masz rację z tym wektorem MN (miało być NM
→) , ale i tak "mój" wektor
jest do twojego kolinearny (równoległy) tylko ma zwrot przeciwny, a to tu akurat nie ma
znaczenia , dla wyniku końcowego (zrób sobie dalej ze "swoim" wektorem MN=[−3,−2,0] −
wyjdzie ci to samo)
a co do równania płaszczyzny, to do niego podstawiam jeden z punktów danych (obojętnie który) ,
a na pewno w żadnym wypadku nie ten "twój" (mój) wektor . ...
18 lis 18:26
hmm...: tak wiem, bo mi się pomyliło, że to się podstawiało wektor, a nie pkt.,a wynik końcowy wyszedł
mi trochę inny, bo 2x+3y+z−6=0, ale to pewnie gdzieś błąd obliczeniowy jest
18 lis 18:41
hmm...: dobra wiem, minus przy wersorze k
18 lis 18:45
pigor: ... , nie dam sobie uciąć głowy, ale sądzę, że u ciebie najprawdopodobniej w wyznaczniku , a
i tak gratuluję, bo myślisz, a nie traktujesz tego jako gotowiec , pozdrawiam . ...
18 lis 18:45
hmm...: tzn przy j
18 lis 18:47
hmm...: w każdym bądź razie dzięki za pomoc i również pozdrawiam
18 lis 18:49
Rafał : pomocy nie wiem jak to zrobic, robie juz kilkka razy i mi nie zgadfza siez odpowiedzia
|x+2|= −1|(x−2)(x+2)|
dodawalem wczesniej kilka razy i nic... nikt mni nie odpisal pleas
18 lis 18:51
hmm...: Podpowiedź
| | ⎧ | x+2 gdy x+2≥0 | |
| |x+2| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x−2 gdy x+2<0 | |
(x−2)(x+2) to jest (x
2−4)
| | ⎧ | x2−4 gdy x−4≥0 | |
| |x2−4| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2+4 gdy x2−4<0 | |
18 lis 19:03
pigor: ... nie warto tak, bo :
|x+2|= −1|(x−2)(x+2)| ⇔ |x+2|+|x−2||x+2|= 0 ⇔ |x+2|(1+|x−2|)= 0 ⇔
⇔ |x+2|= 0 lub 1+|x−2|=0 ⇔ x+2=0 lub x∊∅ ⇔
x=−2 . ...
18 lis 19:06