oblicz pochodna
Rafał: jak obliczyc pochodna
18 lis 15:49
konrad: co to w mianowniku ?
18 lis 15:50
krystek: Wzór na pochodną ilorazu
18 lis 15:50
Rafał: sorka bład w mianowniku jest bład ma byc x2
18 lis 15:51
Rafał: to ja wiem tylko nie moge dojsc do koncowego wyniku
18 lis 15:52
krystek: Zapisz sprawdzimy.
18 lis 15:53
Rafał: | | 2*(x2−1)−(2x−1)*2x | |
= |
| |
| | (x2−1)2 | |
18 lis 15:58
krystek: ok i teraz dalej wyk dział
18 lis 15:59
18 lis 16:02
18 lis 16:04
Rafał: i co z tym teraz zrobic?
18 lis 16:06
krystek: mianownika nie podnosimy do kwadratu, może sie skrócić.
w liczniku na końcu +2x
18 lis 16:06
krystek: Ale w mianowniku ,źle rozpisane.
18 lis 16:08
18 lis 16:09
18 lis 16:10
Rafał: a jak zrobic z tego liczbe?
18 lis 16:13
Rafał: bo ja to musze do wzoru wstawic...
18 lis 16:14
krystek: Ty podaj treść zadania .
18 lis 16:17
Rafał: | | 2x−1 | |
oblicz równanie stycznej do funkcjif9x0= |
| |
| | x2−1 | |
x
0=2
18 lis 16:24
Rafał: tam jest f(x)=
18 lis 16:25
Rafał: po podstawieniu za x=2 wyszła mi 1 policzyłem pochodna i nie moge tego przegrysc..
18 lis 16:26
Aga1.: | | 22−2+1 | |
f'(2)=−2* |
| = |
| | (22−1)2 | |
Raczej nie wychodzi 1.
18 lis 17:00
18 lis 17:30