Proste zadanie
R: (ex4−2x2)' = ex4−2x2
Tylko o to chodzi w takim przykładzie?
Pozdro
18 lis 15:46
R: Oczywiście chodzi o pochodną
18 lis 15:47
Basiek: Nie no, to jest źle, zrobiłeś pochodną f. zewnętrznej tylko, a to ma być jeszcze
*(4x3−4x)
18 lis 15:48
krystek: i * pochodna x4−2x2
18 lis 15:49
R: A jak rozpoznać, że jest to pochodna funkcji złożonej, a nie normalna pochodna?
Bo ja po prostu biorę ze wzoru ex ', za x x4−2x2, stąd ten wynik.
18 lis 15:58
krystek: w wykładniku masz funkcję njest to f złożona (ma wnętrze)
y'=eu*u' gdzie u=x4−2x2
18 lis 16:02
R: Czyli tutaj tak to będzie wyglądało?
f(x) ' = (x2−2x)3 ' = 3(x2−2x)2 * 3 '
Wydaje mi się, że to co tutaj napisałem jest bez sensu
18 lis 16:33
Basiek: Nie....
=3(x2−2x)2* (x2−2x)'= 3(x2−2x)2* (2x−2)=....
18 lis 16:36
podgląd: Ok, to chyba już rozumiem. Jeszcze dla pewności
f(x) = ln (x2 − 4) = (ln (x2 − 4)) ' * (x2 − 4) ' = 1x2 − 4 * 2x
18 lis 16:52
Basiek: O, teraz dobrze!
18 lis 16:53
R: dzięki
18 lis 16:54
Basiek: Nie ma za co, przy okazji sama ćwiczę.

Ponoć to punkt wyjścia do wszystkiego, więc trzeba
ogarnąć.
18 lis 16:56
Trivial:
Jeżeli funkcja nie jawi Ci się w tabelce znanych pochodnych, to wiedz że jest złożona...

W tabelce jest e
x, ale e
x4−2x2 nie ma. Złożenie jest takie:
f(x) = e
x4−2x2
u(x) = e
x
v(x) = x
4−2x
2
f(x) = u(v(x)).
f'(x) = u'(v(x))*v'(x) = ...
18 lis 16:57
R: Dzięki Trivial to pomocne.
Mam pytanie co do tej funkcji.
f(x)
' = (ln
x−ax+a)
' = ? O co chodzi z tym a?
Dochodzę do punktu gdzie,
| | | |
= |
| * pochodna z x−a / x+b, wszystko byłoby ok, ale nie wiem co zrobić z |
| | x+a | |
a
18 lis 17:23
Trivial: a to prawdopodobnie stała.
18 lis 17:33
Trivial:
Złożenie funkcji jest takie:
| | v | |
f(x) = ln(u) dla u = |
| dla v = x−a oraz w = x+a. |
| | w | |
v' = (x−a)' = 1
w' = (x+a)' = 1
| | 1*(x+a) − (x−a)*1 | | 2a | |
u' = |
| = |
| |
| | (x+a)2 | | (x+a)2 | |
| | 1 | | 2a | | x+a | | 2a | | 2a | |
f' = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | | | (x+a)2 | | x−a | | (x+a)2 | | (x−a)(x+a) | |
Jak widzisz, takie podstawianie zajmuje dużo czasu (i miejsca!). Bez podstawiania:
| | x−a | | x+a | | x−a | |
f'(x) = (ln( |
| ))' = |
| *( |
| )' |
| | x+a | | x−a | | x+a | |
| | x+a | | 1*(x+a)−(x−a)*1 | | 1 | | 2a | | 2a | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| . |
| | x−a | | (x+a)2 | | x−a | | x+a | | x2−a2 | |
18 lis 17:43