rozniczkowanie
spawciu: jakies durne rozniczkowanie na studiach . policzy ktos i wytlumaczy ocb?
oblicz f(x)=etg4x= ?
18 lis 15:15
Basiek: Mnie to by wyszło:
Ale generalnie, dopiero zaczęłam się uczyć. Polecam przejść przez przykłady, które odnajdziesz
po wpisaniu w google 'pochodna funkcji złożonej'. W dużym uproszczeniu− chodzi o iloraz
pochodnych tych funkcji, które tworzą f. złożoną.
Np. tu masz w przykładach:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C5%82a_%C5%82a%C5%84cuchowa
18 lis 15:21
konrad: ale o co chodzi? o wyznaczenie pochodnej?
18 lis 15:21
spawciu: chyba o pochodna . facet robi sobie zadania a nic nie tlumaczy i nie wiem o co chodzi
18 lis 15:25
spawciu: moze podam wczesniejszy przyklad
f(x)=x2*cos2*3x = 2x*cos2*3x−6x2*sin3xcos3x
18 lis 15:33
konrad: to co Basiek zrobiła jest dobrze
18 lis 15:37
konrad: a to co teraz napisałeś, to miało być cos23x czy może cos2x * 3x ?
18 lis 15:39
AS: To po co lazłeś na studia?
18 lis 15:48
Mila: 15:33 powinno być zapisane:
(x2*cos2(3x))' =2xcos2(3x)+x2*(2cos(3x)*(−sin(3x) *3)=
=2xcos2(3x)−6x2sin3x cos3x
18 lis 15:56
Mila: Basiek dobrze obliczyła.
19 lis 15:19