rownanie okregu
ewelinka: hejka, pomozecie?
Napisz równanie okręgu o środku na prostej x − 2*y = 0
przechodzącego przez punkty A(5,5), B(−2,4) .
Napisz równanie prostej stycznej do okręgu ( x + 2 )2 + ( y − 1 )2 = 29
w punkcie A(3,3) .
18 lis 15:07
Beti: Środek okręgu należy do prostej x−2y=0, więc:
| | 1 | |
Środek S ma współrzędne: S = (a,b) = (a, |
| a) |
| | 2 | |
skoro okrąg przechodzi przez punkty A i B, to można ułożyć i rozwiązać układ równań:
| | 1 | |
(−2−a)2 + (4− |
| a)2 = r2 |
| | 2 | |
18 lis 15:21
ewelinka: dzieki, a pomoze ktos z ta styczna do okregu?
18 lis 16:00
krystek: Jeden ze sposobów:weż wzór na odległość prostej od punktu
Odległość środka okręgu od prostej= promieniowi
18 lis 16:04
zośka: 2) y=ax+b równanie stycznej
przechodzi ona przez A, zatem
3=a*3+b ⇒ b=3−3a
Zatem styczna ma postać: y=ax+3−3a
Podstawiam to do równania okręgu w miejsce y:
(x+2)2+(ax+3−3a−1)2=29 Równanie to ma mieć dokładnie 1 rozwiązanie (bo styczna ma dokładnie
1 punkt wspólny z okregiem)
Uporządkuj to równanie i oblicz Δ i przyrównaj ją do 0
18 lis 16:05
zośka: x2+4x+4+a2x2+(2−3a)2+2ax(2−3a)−29=0
(1+a2)x2+(4+4a−6a2)x+(4+4+9a2−12a−29)=0
(1+a2)x2+(4+4a−6a2)x+9a2−12a−21)=0
Δ=(4+4a−6a2)2−4(1+a2)(9a2−12a−21)=0 Rozwiązać i wyliczyć stąd a
mam nadzieję że nie zrobiłam gdzieś błędu rachunkowego (Sprawdzaj mnie)
18 lis 16:13
krystek: Zośka ok ,ale p A należy do okręgu i można tym sposobem . Wydaje mi sie ,że szybciej
18 lis 16:17