Funkcja Liniowa
Hades : Dane sa wzory funkcji liniowych f(x)=2x−4 g(x)=x+1 h(x)=ax−7
a)Dla jakich a wykresy funkcji przecinaja sie w tym samym punkcie ?
b)Wyznacz a tak aby wykresy funkcji f oraz h byly prostopadle
c)Podaj miare kata nachylenia wykresu funkcji g do osi OX
d)Wyznacz najmniejsze a naturalne dla ktorego miejsce zerowe funkcji jest liczba wieksza od 2
Bardzo prosilbym o rozwiazania zalezy to od mojej przyszlosci i dalszej nauki
18 lis 15:02
zośka: a) 2x−4=x+1 ⇒ x=5 y=6 (5,6) punkt przecięcia f i g
Skoro h też ma przechodzić przez ten punkt to:
6=5a−7
18 lis 15:07
zośka: b) Wykresy są prostopadłe, gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych (to jest to co stoi
przed x) wynosi −1.
a*2=−1 /:2
18 lis 15:09
zośka: c) współczynnik kierunkowy funkcji liniowej jest równy tangensowi kąta nachylenia wykresu do
osi x
tgα=1 (bo współczynnik kierunkowy funkcji g wynosi 1 g(x)=1*x+1
α=450
18 lis 15:13
zośka: d) a∊N
0=ax
0−7 x
0 − miejsce zerowe
7>2a
a<3,5
Najmniejszym takim a naturalnym jest a=1 , ( zero odrzucamy, bo dla a=0 h(x)=−7 a ona nie
ma miejsc zerowych)
18 lis 15:19
Hades : Wielkie Dzieki zosiu
18 lis 21:13