Pochodne
Basiek: Taka tam sobie pochodna.

Bry!

Próbuję rozgryźć pochodną..., ale z leksza mi nie wychodzi, więc jeśli mogłabym, to
poproszę o jakąś wskazówkę, dziękuję.
Więc....
f(x)=4
x2+2−log
4√x
Mnie interesuje tylko g(x)=4
x2+2
W akcie desperacji zapisałam to nawet jako g(x)=16*4
x2
g'(x)= 16* [4
x2]'
[4
x2], widzę tu złożenie funkcji 4
x i... no właśnie, jaka jest druga

Byłabym wdzięczna
za odpowiedź.
18 lis 15:00
Basiek: [4
x2]'= [(4
x)
x]'= a'*b'
a=4
x => a'=4
xln4
b=(a)
x => b'=(a)
x*lna = (4
x2)*ln4
x= x(4
x2)*ln4
!
18 lis 15:09
Basiek: Nie no.

...=4
x2+2x*(ln4)
2
A ma wyjść 2ln4x4
x2+2
18 lis 15:13
Mila: W mnie:
(4x2+2)'=(4x2+2)*(ln4)*(2x)=x*4ln2*4x2+2=xln2*4x2+3
[ln4=2ln2]
skąd wzięłaś Twój wynik z 15:13 ? ?
18 lis 15:48
konrad:
(4x2+2)'=(4x2+2ln 4)*2x=2ln4 x 4x2+2
18 lis 15:55
Basiek: Mila− witaj. W zasadzie to... przemnożyłam a'*b' i wyszło to, co wyszło....
a' to u mnie pochodna f. wewnętrznej, a b' pochodna f. zewnętrznej....
Chyba trochę przekombinowałam, bo nie wiedziałam, że mogę zastosować wzór, gdy mam (a
x+c) z
tym... złym c. Już rozumiem, bardzo Ci dziękuję.
18 lis 15:57
Mila: 
Pisz problemy, na miarę pamięci pomogę.
18 lis 15:59
Basiek: Dziękuję bardzo, jak na coś natrafię, to dam znać. Dotąd idzie całkiem przyjemnie, za wyjątkiem
może tego jednego przykładu.
18 lis 16:02
Mila: Jak pierwsze kolokwium?
18 lis 16:13
Basiek: Oj, źle, jeśli mam być szczera, myślałam, że nie zdam. Jakby nie patrzeć na tę sprawę, 57% to
nie jest do końca wynik, jaki chciałabym mieć. Ale dużym stopniu to była kwestia okoliczności
losowych. Teraz będzie lepiej.
18 lis 16:17
Mila:
Basiek ważne , że pozytywnie i w jakim 'miejscu" jesteś w grupie.
Początki zawsze są trudne, ale pamiętam moje pierwsze kolokwium z analizy ( −4) i byłam w
siódmym niebie, bo były osoby co dostały dwóje z silnią
18 lis 16:48
Basiek: W grupie to... uuu. Były osoby, które miały maksa. Ponoć jesteśmy najsilniejszą grupą. Czyli
generalnie− średnio przyjemnie dla mnie. Z tym, że oni wszyscy uczyli się na bieżąco, a ja nie
mogłam.

Ale widzę poprawę, bo staram się codziennie 'po troszku', czyli 20−30 przykładów
dziennie dla wprawy. Powinno wystarczyć.
18 lis 16:52