Rozwiąż graficznie równanie x^2 = |2x| i nierówność x^2 < |2x| . dzięki :)
Marek: Rozwiąż graficznie równanie x2 = |2x| i nierówność x2 < |2x|
18 lis 14:49
Beti:

czarny: y = x
2
zielony: y = |2x|
rozwiązaniem równania są rary (współrzędne punktów przecięcia): (−2,4), (2,4)
rozw. nierówności: (−2,0)u(0,2)
18 lis 14:55
Marek: Dziękuje bardzo

Magła byś mi jesze powiedzieć krok po kroku co i jak
18 lis 14:58
Beti: rysujesz wykresy obu funkcji (np. ustalając punkty, przez które przechodzi wykres za pomocą
tabelki), a następnie odczytujesz współrzędne punktów, w których wykresy się przecinają − to
dla równania.
Dla nierówności x2 < |2x| patrzysz, gdzie parabola leży niżej niż wykres y = |2x| − i
odzytujesz z osi x przedziały.
18 lis 15:07
Beti: Dla sprawdzenia, czy zakumałeś odczytaj rozwiązanie nierówności x2 > |2x|
18 lis 15:08