matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko
Hmm:
Wykaz , ze jesli a
2
*b
2
≥7,to a
4
+b
4
≥14. Dzieki jak cos
18 lis 14:35
irena_1:
a
2
b
2
≥ 7 a
4
+b
4
=(a
2
−b
2
)
2
+2a
2
b
2
(a
2
−b
2
)
2
≥ 0 a
4
+b
4
≥ 0+2*7=0+14=14
18 lis 14:46
Hmm:
A czemu a
4
+b
4
= (a
2
−b
2
)
2
+2a
2
b
2
?
18 lis 15:10