Funkcja liniowa wykres przechodzacy przez punkty
Kelner: Napisz wzor funkcji liniowej ktorej wykres przechodzi przez punkty A(−2,−5) oraz B(1,4)
(1−(−2)) (y−(−5))=(4−(−5))−(x−(−2))
3(y−(−5))=9(x−(2))
3y=9x−(−2)+5
3y=9x+3 : / 3
y=3x+1
Dobrze ja to zrobilem

?
18 lis 14:31
irena_1: (1+2)(y+5)=(4+5)(x+2)
3(y+5)=9(x+2)
3y+15=9x+18
3y=9x+3
y=3x+1
Sprawdź pierwszą linijkę (niepotrzebny minus między nawiasami)
Sprawdź trzecią linijkę − brak mnożenia liczb. Tam powinno być
3y=9x−(−18)+(−15)
18 lis 14:39
Dionizy: Hmmm dzieki za poprawienie moich bledow ratujesz mi zycie <3
18 lis 14:40