Funkcje Liniowe
Kelner: Dane sa wzory funkcji liniowych f(x)=1/5x−10 g(x)=3x−1
1.Wyznacz wartosc funkcji f dla argumentu (−3)
2.okresl miejsca zerowe funkcji f
3.wyznacz zbior tych argumentow dla ktorych funkcja f osiaga wartosci niedodatnie
4.czy funkcja f osiaga wartosc rowna 1 jesli tak to dla jakiego argumentu
5.Sprawdz czy punkt k(−1,−15) nalezy do wykresu funkcji g
Prosilbym o rozwiazanie tego bede naprawde bardzo wdzieczny poniewaz zalezy to od mojej oceny
polrocznej miedzy 1 a 2
18 lis 14:25
irena_1:
1.
| | 1 | | 3 | | 3 | |
f(−3)= |
| *(−3)−10=− |
| −10=−10 |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
2.
x=50
3.
x ≤ 50
4.
x=55
5.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(−1)= |
| *(−1)−10=− |
| −10=−10 |
| ≠ −15 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Nie należy
18 lis 14:30
Kelner: Dzieki wielkie <3
18 lis 14:32
irena_1: 5.
Poprawiam− sprawdzić trzeba funkcję g, a ja sprawdziłam f
g(−1)=3*(−1)−1=−3−1=−4 ≠ −15
Nie należy
18 lis 14:34