.
asdf:

Fizyka:
Dane:
m1, m2
m1 < m2
Tarcie = 0
drgania = 0
szukane:
a, Fn
F
wyp1 = Fn − Fg
1
F
wyp2 = Fg
2 − Fn
m
1*a = Fn − Fg
1
m
2*a = Fg
2 − Fn
m
1*a = Fn − m
1g
m
2*a = m
2*g − Fn
z pierwszego równania:
m
1*a + m
1*g = Fn
podstawiam do drugiego:
m
2*a = m
2*g − m
1*a − m
1*g
m
2*a + m
1*a = m
2*g − m
1*g
a(m
1+m
2) = g(m
2 − m
1)
To teraz jak mam przyspieszenie układu, to liczę siłe naciągu nici z pierwszego rówania:
| | m2 − m1 | |
Fn = m1g |
| + m1*g |
| | m1 + m2 | |
Dobrze?
18 lis 14:14
Nienor: 
Lubię te zadanka, są jakieś takie, no... urocze
18 lis 14:17
asdf:

Dane:
m1,m2,Tk
szukane:
a, Fn
F
wyp1 = Fn − Tk
F
wyp2 = Fg
2 − Fn
m
1*a = Fn − Tk
m
2*a = m
2*g − Fn
Zamieniam Tk = u
k * Fn
m
1*a = Fn − Fn*u
k
m
1*a = Fn(1 − u
k)
U{m
1*a}{1 − u
k) = Fn
podstawiam do drugiego równania:
| | m1*a | |
m2 * a = m2*g − |
| |
| | 1 − uk | |
(1 − u
k)(m
2*a) = m
2*g − m
1*a
m
2a − m
2au
k = m
2g − m
1a
m
2a − m
2au
k + m
1a = m
2g
a(m
2 − m
2u
k + m
1) = m
2g
Podstawiając do pierwszego układu równań (drugie równanie):
m
2*a = m
2*g − Fn
| | m2g | |
m2 * |
| = m2*g − Fn |
| | m2 − m2uk + m1 | |
| | m2g | |
− Fn = m2 * |
| − m2*g |
| | m2 − m2uk + m1 | |
| | m2g | |
Fn = −m2 * |
| = m2*g + m2g |
| | m2 − m2uk + m1 | |
Dobrze?
18 lis 14:42
asdf: sprawdzi to ktos
18 lis 14:47
asdf:
18 lis 14:54
Nienor: Tylko, że Tk=μFn=μm1g i Fn jest o inna siła niż siła naciągu nici.
18 lis 14:55
asdf: To jakie to będą równania?
w notatkach mam:
Fnac = Fn
m1*a = Fn − Tk
m2*a = Fg2 − Fn
18 lis 14:57
:): dobre masz te równania z tego co widzę
18 lis 15:00
asdf: Tylko czy odpowiedzi są dobre
18 lis 15:01
asdf: aha...siła nacisku jest inna od ciły naciągu nici?
18 lis 15:02
Nienor: Siła nacisku, to jak sama nazwa wskazuje siła z jaką ciało naciska na pogłoże, w tym przypadku
to bedzie siła ciężkości ciała, i owszem czasami siłę nacisku oznacza się prze F
n.
m
1a=N−T, gdzie N to siła naciągu nici
m
2a=m
2g−N
dodając stronami otrzymuję:
a(m
1+m
2)=N−T+m
2g−N
a(m
1+m
2)=m
2g−T
N powinieneś dać radę wyznaczyć
18 lis 15:03
:): chwilka, już rozwiązuję, ogólnie wydaje mi się, że dość dużo obliczeń robisz
18 lis 15:03
:): a mi wyszło dokładnie takie samo jak Nienorowi

z tym, że T można jeszcze rozpisać jako mgk
w tym przypadku
18 lis 15:04
Nienor: ja
18 lis 15:04
Nienor: a po co skoro T jest dane w zadaniu
18 lis 15:04
asdf: czyli siły tarcia nie rozłożę?
18 lis 15:05
asdf: Siła nacisku = m1*g w tym przypadku?
18 lis 15:07
Nienor: Siła tarcia to siła nacisku ciała na podłoże razy współczynnik tarcia, czyli jak najbardziej
roozłożysz, tylko po co skoro tarcie masz dane.
18 lis 15:07
:): nie zwróciłem uwagi, jeżeli jest podane, to nie ma sensu chyba tego rozbijać, wystarczy
wyznaczyć z jednego z równań N i podstawić przyspieszenie i tyle
18 lis 15:08
Nienor: Tak, to jest siła jaką ciało ciśnie w podłoże. Kiedy jesteś na równi, część siły ciężkości jest
odpowiedzialna za tarcie, a część, za ściąganie ciała, wtedy siła ciężkości nie jest
równoważna sile nacisku.
18 lis 15:09
asdf: m1a=N−T
m1*a + T = N
| | m2g − T | |
N = m1* |
| + T |
| | m1 + m2 | |
i koniec?
18 lis 15:10
Nienor:
18 lis 15:11
asdf: Dziękuję wam za pomoc
18 lis 15:11
asdf: a jakbym nie mial podanego Tk to wtedy:
Tk = uk*Fn
Tk = uk*m1*g
i dalej się z tym bawić w podobny sposób?
18 lis 15:17
Nienor: tak, ale wtedy musisz mieć uk
18 lis 15:20