Logarytmy i funkcje!
Rene: Czesc, mam kilka przykladow z logarytmow i funkcji, jestem obecnie zagranica i nie rozumiem nic
z tlumaczenie nauczyciela, wiec bede wdziecza za kaza pomoc.
1) log2(2x+2) − log2(2−x) = 2
2) logx27 − logx3= logx16 to akurat kminie
logx27/logx3=2
logx9=2, wiec x do drugiej ma dac 9, wiec x=3, dobrze?
3)log2x + log4x + log16x =log1
4) log3(x+3) + log3(x−3)= log5454
5)3 razy 52x − 74,5x=25
6)5 razy 4(x−3) − 3 razy 2(x+1)=43
7)log22(x−3) − 5 log2(x−3)= log2 1/16
8)x= log5 (log2(log39))
gdyby ktos mi jeszcze wytlumaczyl, jak sie to wszystko przeksztalca z postaci ogolnej do
kanonicznej i iloczynowej:
1) f(x)=x2 +3x −1
2)f(x)= − 1/2(x+2) − 1/2
3) f(x)= 3x2 + 4x
5) f(x)= −(x+1)(x−1)
6)f(x)=3(x+1/3)2 − 1
dzieki!
18 lis 13:53
Kejt:
1) zamień sobie 2 na logarytm o podstawie dwa..
2) źle, zresztą według mnie jest tam sprzeczność
3) log1=0
zamień sobie podstawy pozostałych logarytmów na 2 i skorzystaj ze wzoru
reszta za chwilkę..
18 lis 13:59
Mati_gg9225535:
PAMIĘTAJ O DZIEDZINIE
1) dziedzina: 2x+2>0 i 2−x >0 (rozwiąż)
przenosisz −log
2(2−x) na prawo i masz:
log
2(2x+2) = 2 + log
2(2−x) sprowadzasz do logarytmów o tych samych podstawach
log
2(2x+2) = log
24 + log
2(2−x)
log
2(2x+2) = log
2[4(2−x)]
log
2(2x+2) = log
2(8−4x) ⇔ 2x+2=8−4x rozwiązujesz
18 lis 14:01
Rene: a nie, sorry w 2) tam jest log416!
18 lis 14:01
Kejt: no to teraz się zgadza
18 lis 14:03
Mati_gg9225535: w takim razie zapis tylko błędny
| | 27 | |
logx27−logx23 = logx |
| |
| | 3 | |
| | logx27 | |
logx27−logx23 ≠ |
| |
| | logx9 | |
18 lis 14:05
Kejt: log
x3*
18 lis 14:06
Mati_gg9225535: tak tak

literówka potem tylko skopiowałem c;
18 lis 14:06
Rene: 1) 2x+2>0
2x>−2
x>1
2−x>0
2>x

?
wyszlo mi, ze x=1
18 lis 14:06
Kejt: to równanie nie ma rozwiązania
18 lis 14:07
Rene: 2x+2=8−4x to nie ma rozwiazania?
18 lis 14:09
Mati_gg9225535: dziedzina zle
2x+2>0
2x>−2//2
x>−1
2−x>0
2>x
x∊(−1,2)
18 lis 14:09
Kejt: no tak..nie przyuważyłam..
18 lis 14:10
Mati_gg9225535: Rene rób 3

sprawdzimy
18 lis 14:13
Rene: w 3 nauczycielka pokazywala nam to mniej wiecej tak:
3)log2x + log4x − log16x = log1
log2x / log2x + log2x / log24 − log2x / log216 = 0
18 lis 14:14
Kejt: pierwsze jest źle.
pozostałe ok, ale zauważ, że mianowniki możesz policzyć
18 lis 14:16
Rene: i ze to niby potem wychodzi jakos 1 + log2x/2 − log2x/4 = 0
1 + 1/2 log2x − 1/4 log2x = 0
log2x (4+2−1 / 4)=0
log2x 5/4 = 0
18 lis 14:17
Kejt:
jak już to:
| | log2x | | log2x | |
log2x= |
| = |
| =log2x |
| | log22 | | 1 | |
ale to jest bez sensu..
18 lis 14:20
Mati_gg9225535:
dziedzina x>0
log
2x + log
4x + log
16x =log1
| | log2x | | log2x | |
log2x + |
| + |
| = 0 |
| | log24 | | log216 | |
log
2x=t
4t + 2t + t = 0
7t=0
t=0
log
2x=0
2
0 =x
x=1
18 lis 14:23
Kejt:
można też bez zmiennej:
log
2x + log
2x/2 − log
2x/4 = 0
| | 1 | | 1 | |
log2x + |
| log2x − |
| log2x=0 |
| | 2 | | 4 | |
log
2x+log
xpx
1/2−log
2px
1/4=0
log
2(x*x
1/2:x
1/4)=0
x
3/2:x
1/4=1
x
6/4−1/4=1
x
5/4=1
x=1
18 lis 14:28
Rene: 4) log3(x+3) + log3(x−3)= log5454
x+3>0 x>−3
x−3>0 x>3
xE(−3,3)
log3(x+3) + log3(x−3)= 1
i dalej co?
to jakis wzor skroconego mnozenia jest, czy cos?
18 lis 14:28
Kejt: tak
(x+3)(x−3):
a2−b2=(a+b)(a−b)
(uprzedzam, że nie sprawdzałam dziedziny)
18 lis 14:29
Rene: wiec to jest jak
log3(x+3)(x−3)=1
log3(x2 − 9)=1
?
18 lis 14:36
Kejt: tak
i teraz powinnaś sobie tę jedynkę zamienić na logarytm o podstawie 3.
18 lis 14:37
Rene: OK, to jest
log
3(x
2 − 9) = log
33
wiec powinno wyjsc, ze
x
2 − 9 = 3
tylko nie mowice, ze powinnam Δ liczyc
18 lis 14:46
Kejt: nie musisz..
przerzuć tę 3 na lewo i skorzystaj z znowu z wzorku skróconego mnożenia, który Ci podałam,
tylko w drugą stronę.
18 lis 14:51
Rene: to jest
x2 − 12
18 lis 14:55
Mati_gg9225535: albo przenies 9 na prawo i masz x
2=12 co do kwadratu daje 12 otóż
√12 lub −
√12 i
sprawdzasz które należą do
DZIEDZINY
18 lis 14:55
Rene: (x+√12) (x−√12)
18 lis 14:56
Kejt: no i dobrze.. teraz przyrównaj każdy z nawiasów do zera, wyłącz czynnik przed pierwiastek i
sprawdzasz, które należy do dziedziny
18 lis 14:57
Mati_gg9225535: =0
18 lis 14:57
Rene: ok, ale pierwiastek z 12 to jest 3,40 cos tam, wiec wychodzi na to, ze zadne nie nalezy do
dziedziny
18 lis 15:00
Rene: a cos z 5, 6,7 albo 8 zadania?
18 lis 15:10
Mati_gg9225535: to próbuj po kolei bedziemy podpowiadac sprawdzac
18 lis 15:11
Rene: 8)x= log5 (log2(log39))
wychodzi ze
x= log5 (log22)
i teraz co?
x= log5 razy 1
18 lis 15:15
Mati_gg9225535:
DZIEDZINA !

log
5 (log
2(log
39)) = x
log
5(log
22)=x
log
51=x
5
x=1
5
x=5
0
x=0
18 lis 15:17
Rene: 7) log22(x−3) − 5 log2(x−3)= log2 1/16
log2(x−3)2 − log2(x−3)5 = −4
18 lis 15:18
Mati_gg9225535: log51 a nie log5 *(razy) 1
18 lis 15:18
Mati_gg9225535: zle,
podstaw za log
2(x−3) = t
t
2 − 5t = −4 wszystko na lewo i liczysz t
18 lis 15:20
Mati_gg9225535: no i tu też wyznacz najpierw DZIEDZINĘ bo musisz ją uwzględnić w wyniku
18 lis 15:37